Starta företag – Del 2 – Registrera ett företag


Att registrera ett företag är en lite bråkdel av hur det är att ha ett. Det finns inga direkta stopp om man är helt ren och har åldern (from 16 behöver du målsman och om du är myndig är det bara att köra på) inne. Jag registrerade mitt företag via webben, vilket jag tycker var smidigt.

Hur gör man?
Det du behöver göra är att gå in på bolagsverket och ansöka. Det kostar 900 kr (när jag gjorde det) att registrera sig om man väljer enskild firma.

Frågor ang registrera företag:
1. Jo jag undrar jag blir 18 i November, Och ska starta företag inom design och sånt, Vad ska man starta för företag då? Hade varit tacksam för ditt svar.

Det är egentligen helt upp till en själv. Jag har valt att starta en enskild firma då jag är själv i företaget och anser det som en bra start. Om du istället menar vad man ska ange för uppgifter om verksamheten så skriver du i allting du ska göra. Detta kan man alltid korrigera i efterhand så det är ingenting som är ristat i sten. Om man ska hålla på med webbdesign kan man t ex skriva in: tjänster inom webbdesign.

Det är bra om man skriver in så mycket som möjligt om vad man ska göra så att ingen arbetsuppgift inom området kan stoppa dig från att ta en beställning. Dvs, ange vad du ska göra i en bred utsträckning men ändå precisera dig.

2. Jo, En fråga. :P Om man startar företag, och det inte går bra och man går i KK vad händer då? :P

Så länge du inte går back i företaget så händer det inte speciellt mycket. Antingen så stänger du ner helt och hållet eller låter företaget bara vara tills du vill ”sätta igång” det igen. Men här beror det även på vad för företag du har (aktiebolag, enskild firma etc) samt vad du menar med KK (om man går i KK pga skuld eller bara att du inte får några kunder). Man får vara noggrann med att utgifterna inte blir mer än vad du tjänar.

Om det skulle vara så att du har en enskild firma och blir skuldsatt är det du som privatperson som drabbas. När det istället gäller ex aktiebolag så blir det inte ”personlig konkurs”.

Har du några fler frågor inom när man registrerar ett företag? Posta det nedan isf.

DEL 1 – Vad ska jag starta?
DEL 3 – Tips när man har startat ett företag

Tescho

Jag föredrar att skriva i ljus - att uttrycka mig med hjälp av en kamera. När jag inte fotograferar på uppdrag av mig själv tar jag emot bokningar som fotograf via Formrikt. I och med att jag har en kärlek för DIY och formgivning kan det också komma att ta plats här på bloggen.

Du kanske också gillar

9 kommentarer

 • Sara ~ Candis
  27 maj, 2010 at 11:23

  SV. Det är ett enormt fint citat och passar ju helt perfekt i en tatuering :) måste nog läsa lite mer om denna författare/fotograf :)

 • Emma
  27 maj, 2010 at 19:56

  Hej, Super bra inlägg.
  Men om man håller på att starta företag. Eller när man väl gjort det. Vilken typ av reklam kan man använda sig av?

  Svar från Tescho: Tack! Det beror på vad man ska göra. Jag antar att du menar marknadsföra sig själv och det går att göra på alla möjliga sätt. Om man t ex ska satsa på yrket som fotograf kan man sätta upp affischer där det går mycket folk. Om man t ex specificera sig på att fotografera djur kan man visa att man finns genom att hålla till på t ex utställningar. Det tar oftast tid att visa att man finns så det gäller att man försöker sprida infon så mycket som möjligt bland vänner och familj exempelvis. Om man vill lägga ner en slant på marknadsföring kan man alltid annonsera i tidningar etc.

  Du kan väl berätta inom vilket område du tänkte dig så kanske jag kan komma med bättre förslag :)

 • [SOFIA WESTERGREN]
  9 december, 2010 at 22:37

  jag registrerade på verksamt.se och det är helt gratis, det är om man ska registrera sitt produktnamn som det kostar pengar, värt att lägga till kanske? :D bra text!

 • Tescho
  Tescho
  9 december, 2010 at 23:27

  Jo precis, gratis att starta och kostar pengar att registrera namn. Helt korrekt :) Ska se över vad jag lyckats skriva i inlägget.

 • Lisa - tecknar
  15 juni, 2011 at 19:48

  Vad roligt med lite sån här fakta! :) Är påväg att starta eget och jag älskar inspiration från andra!

 • Tescho
  Tescho
  15 juni, 2011 at 19:51

  Vad roligt! Lycka till :)

 • Emelie
  26 augusti, 2011 at 20:09

  jag har hört att det är helt gratis att starta företag. Så det stämmer alltså inte?

 • Tescho
  Tescho
  26 augusti, 2011 at 20:58

  Det kostar att registrera ett namn :)

LEAVE A COMMENT